Keracunan makanan ialah apa jua penyakit yang disebabkan oleh pengambilan makanan atau minuman yang tercemar. Dilaporkan bahawa terdapat 6624 kes keracunan makanan pada tahun 2003 (kadar insiden 26.44/100,000 penduduk).
Apa yang menyebabkan keracunan makanan?
Punca keracunan makanan:
- Bakteria atau racun (toksin) bakteria tersebut dan virus.
- Bahan kimia seperti racun serangga dan racun rumpai.
- Logam berat seperti tembaga, raksa dan plumbum.
- Tumbuhan dan hasil laut yang beracun seperti kulat, cendawan dan hasilan laut bercengkerang seperti kekerang.
Tanda dan gejala keracunan makanan bergantung kepada :
- Keracunan tersebut
- Kuantiti/jumlah bakteria, virus atau agen penyebab toksin yang telah dimakan
- Umur seseorang
- Sistem ketahanan badan (imuniti) seseorang
- Rasa loya
- Cirit-birit
- Muntah-muntah
- Sakit perut
- Berpeluh/demam
- Sakit kepala
Keracunan makanan boleh mengakibatkan kematian jika tidak mendapat rawatan awal. Ia juga boleh mengakibatkan kecacatan seperti lumpuh atau sakit sendi-sendi yang berpanjangan (kronik).
Apakah yang menyebabkan terjadinya keracunan makanan?
Antara sebab terjadinya keracunan makanan ialah:
- Makanan ditinggalkan pada suhu bilik untuk tempoh yang lama (lebih dari 4 jam).
- Makanan tidak dimasak dengan sempurna.
- Makanan tidak disimpan dengan baik (makanan yang mentah di disimpan bersama dengan makanan yang telah dimasak).
- Makanan yang telah sejuk tidak dipanaskan dengan sempurna.
- Makanan yang beku seperti daging tidak dinyahbekukan dengan sempurna sebelum dimasak.
- Memakan lebihan makanan secara terus tanpa dipanaskan dengan sempurna.
- Kaedah penyediaan makanan yang tidak bersih.
- Makanan tersebut disediakan oleh orang yang menghidapi atau pembawa penyakit yang disebarkan melalui makanan seperti typhoid dan taun.
Cara-cara untuk mengelakkan keracunan makanan:
- Sentiasa menjaga kebersihan
- Basuh tangan dengan betul sebelum menyentuh makanan
- Basuh tangan selepas keluar dari tandas
- Basuh dengan bersih permukaan tempat makan atau penyediaan makanan dan peralatan yang digunakan untuk menyediakan makanan
- Pastikan kawasan dapur bebas dari serangga dan haiwan seperti tikus dan haiwan-haiwan yang lain
- Sentiasa pisahkan makanan mentah dari yang telah dimasak:
- Asingkan daging ayam dan makanan laut yang mentah dari yang telah dimasak
- Gunakan peralatan seperti pisau dan papan pemotong yang berbeza untuk penyediaan makanan yang belum dimasak
- Simpan makanan yang telah dimasak dan yang mentah didalam bekas yang berbeza untuk mengelakkan dari pencemaran silang
- Sentiasa masak dengan sempurna
- Masak dengan sempuna, terutama sekali daging, ayam, telur dan makanan laut
- Panaskan makanan atau lebihan makanan dengan sempurna
- Sentiasa simpan makanan pada suhu yang betul
- Jangan tinggalkan makanan pada suhu bilik lebih dari 4 jam
- Simpan semua makanan yang telah dimasak dan yang mudah basi didalam peti sejuk
- Sentiasa gunakan air dan bahan mentah yang bersih
- Minum hanya air yang telah dimasak atau air minuman yang dibotolkan/berbungkus.
- Pilih makanan yang segar dan berkhasiat
- Basuh buah-buahan dan sayur-sayuran dengan sempurna jika dimakan mentah (ulam, salad)
- Sentiasa pilih kedai makan yang bersih jika makan diluar
- Hindari dari gerai/kedai makan yang kotor
- Segera ke klinik atau hospital untuk mendapatkan rawatan
- Simpan makanan yang disyaki untuk siasatan oleh pegawai kesihatan
- Pastikan tiada orang lain makan makanan tersebut
- Maklumkan dengan segera Pejabat Kesihatan Daerah yang terdekat
Atikel lain Elak Keracunan Makanan di Utusan Malaysia.
0 comments:
Post a Comment