Vitamin adalah bahan-bahan organik yang boleh didapati dalam makanan, dan ia membantu mengawal reaksi biokimia dalam badan kita. Ia berperanan dalam pertumbuhan normal, pengawalan kesihatan, dan pencegahan penyakit. Vitamin biasanya disebut sebagai mikronutrien.
Setakat ini, ahli sains telah menjumpai 13 jenis bahan organik ini, di mana setiap satunya mempunyai fungsi tersendiri dan dinamakan mengikut abjad. Apabila struktur kimianya telah dikenalpasti, vitamin-vitamin ini kemudian diberi nama seperti Vitamin A – retinal dan Vitamin C (asid askorbik).
Vitamin merupakan satu dari 5 jenis nutrien asas yang diperlukan dalam diet atau makanan kita. Ia membantu badan berfungsi dan membesar dalam keadaan normal.
Sumber semula jadi vitamin boleh didapati dari makanan yang kita makan setiap hari. Walau bagaimanapun, sesetengah jenis vitamin telah hilang semasa memasak, memproses atau menyimpan makanan.
Keperluan ini pula adalah berbeza-beza mengikut umur, jantina dan aktiviti fizikal yang kita lakukan.
Vitamin boleh dibahagikan kepada 2 kumpulan utama iaitu yang larut dalam air dan yang larut dalam lemak.
VITAMIN LARUT DALAM AIR
- Ia lebih cepat dikeluarkan dari badan, oleh itu pengambilannya setiap hari adalah perlu.
- Mudah hilang semasa memasak makanan.
- Vitamin B1, B2, B6, B12, , C, Niasin, asid pantoterik, asid folik, biotin
VITAMIN LARUT DALAM LEMAK
- Larut dalam minyak
- Disimpan di dalam hati dan tisu lemak kemudiannnya dikeluarkan secara perlahan
- Vitamin A, D, E, K
0 comments:
Post a Comment