Karbohidrat |
FUNGSI KARBOHIDRAT
Membekalkan haba dan tenaga
Setelah dicerna, karbohidrat akan ditukarkan kepada glukosa. Kemudian darah akan membawa glukosa tersebut ke sel darah. Semasa proses oksidasi, setiap satu gram glukosa menghasilkan 17 kiloJoule tenaga. Glukosa yang berlebihan akan disimpan di hati dan di otot dalam bentuk glikogen dan akan ditukarkan kepada glukosa semula apabila perlu.
Mengawal penggunaan lemak dan protein
Keseimbangan nutrien lemak dan protein, dan karbohidrat akan mendapat mengelakkan penyakit kekurangan nutrient makanan.
Menjimatkan penggunaan protein
Apabila karbohidarat mencukupi dalam diet, protein tidak akan digunakan untuk menghasilkan haba dan tenaga tetapi hanya untuk pertumbuhan dan membaiki tisu.
Keperluan harian karbohidrat
Tenaga dan haba diperoleh daripada makanan yang mengandungi karbohidrat. Daripada jumlah kalori seharian yang diperlukan, sebanyak 50 peratus hingga 60 peratus adalah daripada karbohidarat. Keperluan ini akan bertambah mengikut aktiviti individu.
KEKURANGAN KARBOHIDRAT
Kekurangan karbohidrat menyebabkan :
* Kelaparan,keletihan, dan kesejukan.
* Tubuh menggunakan dahulu simpanan lemak dan dalam keadaan kekurangan karbohidrat yang serius, protein dalam gentian otot akan digunakan untuk membekalkan haba dan tenaga.
Berat tubuh individu jika keadaan ini berlarutan .
* Pertumbuhan tubuh terganggu dan kulit menjadi kering, kecut serta kasar.
* Mudah dijangkiti penyakit kekurangan.
BERLEBIHAN KARBOHIDRAT
* Karbohidrat yang berlebihan akan disimpan di dalam hati dalam bentuk glikogen. Glikogen akan ditukar menjadi lemak dan disimpan di bawah kulit menjadi tisu adipos. Berat tumbuh akan bertambah dan obes boleh terjadi jika lemak ini tidak digunakan.
SUMBER KARBOHIDRAT
Contoh makanan kaya karbohidrat |
Roti tawar
Nasi putih
Tepung gandum
Jagung
Sagu
Terigu
Kanji
Pasta
Spageti
Beras Merah
Buah-Buahan
Aprikot
Kurma
Blueberry
Pisang
Anggur
Apel
Jeruk
Pir
Nanas
Stroberi
Semangka
Kismis
Kacang-kacangan
Kacang Tanah
Kacang hijau
Kacang merah
Lentil
Umbi-Umbian
Kentang
Ubi Jalar
Ketela Pohon
Wortel
Lobak
Produk Susu
Susu rendah lemak
Yoghurt rendah lemak
Susu coklat
Susu skim
Makanan Ringan
Cokelat
Permen
Kue Kering
Cake
sumber rujukan :
http://ms.wikipedia.org/wiki/Karbohidrat
http://fadhillah00.wordpress.com
http://www.materisekolah.com/karbohidrat/
0 comments:
Post a Comment